Čo je IFTTT a ako začať automatizovať príspevky na Facebooku, YouTube, Instagram a LinkedIn zadarmo?

If This Than That, skrátene IFTTT, je online služba, ktorá sa používa na automatizáciu úloh. Ideálne na automatizáciu každodenných úloh na sociálnych sieťach . Výhodou tejto služby je, že jej používateľ nemusí mať žiadne znalosti z programovania. Prostredníctvom aplikácie IFTTT si vieme otvoriť dvere, rozsvietiť svetlo, alebo zapnúť televízor.  Jednou z ďalších funkcií služby IFTTT je možnosť automatizácie pridávania príspevkov na sociálne siete, čo nám vie výrazným spôsobom ušetriť čas. Služba IFTTT je dostupná aj ako aplikácia do mobilného telefónu. Pokiaľ má používateľ záujem o rozšírenie funkcií IFTTT služby, tak si rozšírenie môže dokúpiť. Pri verzii IFTTT Pro je to v sume 2,30 € /mesiac a verzia IFTTT PRO+ stojí 4,60 €/mesiac.

Odporúčané Applety na Sociálnych Sieťach

Applety sú súborom úloh naplánovaných presne a logicky po sebe tak, aby sa niečo udialo.
Výhodou Appletov je spolupráca s aplikáciami tretích strán. Applety nám umožňujú generovať príspevky a publikovať videá z YouTube na iné sociálne siete (Facebook, Twitter, Pinterest, LinkedIn, Instagram). Ďalšími funkciami sú pridávanie pesničiek z YouTube videí do Spotify playlistu, automatické tweetnutie videí, ktoré sa nám páčia alebo upozornenie v prípade odberu YouTube kanálu.

IFTTT 01 Applety

IFTTT 01 Applety

IFTTT 02 Applety Pripojenie

IFTTT 02 Applety Pripojenie

Pre otvorenie YouTube Appletu klikneme na Connected.

Po kliknutí môžeme zmeniť stav z Connected na Connect.

IFTTT 03 Applety Ukážka

IFTTT 03 Applety Ukážka

IFTTT Applet nefunguje (IFTTT Applet not running) 

V niektorých prípadoch sa môže stať, že nám prepojenie medzi aplikáciami vypadne, stav Connected sa nám zmení na Connect a obdržíme nasledovný email.

IFTTT 04 Applety Email

IFTTT 04 Applety Email

Po kliknutí na Edit Title vieme upravovať nadpisy.

IFTTT 05 Applety Nadpisy

IFTTT 05 Applety Nadpisy

V sekcii Nastavenia (Settings) si vieme prednastaviť, na základe uverejnenia nového videa, vytvorenie príspevku na Facebooku.

IFTTT Úprava Appletu ( IFTTT Edit Applet)

IFTTT 06 Applety Úprava

IFTTT 06 Applety Úprava

Po prihlásení sa na Facebookový profil rozoznáme príspevok pridaný umelou inteligenciou tým, že je v hlavičke príspevku uvedené – Publikoval používateľ IFTTT.

V službe IFTTT si vieme vopred nastaviť, aby sme mali v príspevku názov videa, odkaz (link)  na video aj text, ktorý chceme, aby sa nám zobrazil v príspevku.

IFTTT 07 Applety Facebook

IFTTT 07 Applety Facebook

Ak chceme zistiť, z ktorého YouTube účtu je video, klikneme na Edit (Upraviť), rovnako postupujeme aj pri Facebooku.

IFTTT 08 Applety YouTube

IFTTT 08 Applety YouTube

IFTTT 09 Applety Profil

IFTTT 09 Applety Profil

Po kliknutí na Edit (Upraviť) na Facebooku si určíme profil, na ktorom sa nám má vytvoriť príspevok. V časti Edit si môžeme zautomatizovať gradienty (CreatedAt, Title, Description, Url, AlternativeUrl, AuthorName, EmbedCode, HttpsEmbedCode).

IFTTT 10 Gradienty

IFTTT 10 Gradienty

Po zadaní vstupných údajov klikneme na Update Action, aby sa nám zmeny uložili.

IFTTT 11 Update Action

IFTTT 11 Update Action

Moje Applety (My Applets)

V časti Moje Applety sa nachádzajú applety, ktoré sme si sami vytvorili. Tieto applety nám automaticky uverejnia video z YouTube na Facebook, video z YouTube na Twitter a video z YouTube na náš LinkedIn profil.

IFTTT 12 Moje Applety

IFTTT 12 Moje Applety

Záver a Sumarizácia

IFTTT uľahčuje každodennú prácu marketérov ale aj podnikateľov, freelancerov alebo copywriterov. Prostredníctvom tohto nástroja si vedia naplánovať propagáciu príspevkov a zatiaľ sa môžu venovať iným činnostiam. Výhodou IFTTT je aj to, že práca s Appletmi je logická a jednoduchá. Nepotrebujete žiadne programátorské znalosti a mal by ich zvládnuť používať každý so základnými digitálnymi zručnosťami. Ďalšie zaujímavé tipy a triky nájdete v našom online kurze Komunikácia na Sociálnych Sieťach.

Autor

Katarína Bachratá

Office, Project Manager. Mám na starosti vzdelávacie programy, kurzy vrátane ich akreditácie. Pomáham pri vašom vzdelávaní a získavaní nových znalostí.