Návod Google Firemný Profil (Business Profile) a Skúsenosti

Ako pritiahnuť a získať nových zákazníkov? Aké sú výhody Google Firemného Profilu pre vašu spoločnosť? Google Firemný profil je dôležitý online nástroj, ktorým nastavujeme zobrazovanie firemnej identity v Google vyhľadávači. Prostredníctvom Firemného Profilu uverejňujeme novinky, ponúkané výrobky a služby ako sú napríklad kurzy. Google profil pomáha firme zviditeľniť sa, čo následne zvyšuje aj záujem o značku. Ďalšou z výhod Google Firemného Profilu je to, že je zdarma. Jednoduchú úpravu a rýchle založenie Google Firemného Profilu si ukážeme v tomto článku a podrobne ho rozoberáme v online kurze Google Business Profile (Google Firemný Profil)

Sila Profilu

Je online nástroj, ktorý nám zobrazí, ako je vyplnený a kompletný náš firemný profil. Odporúčame ako prvý krok skontrolovať v akom stave je váš firemný profil na základe sily profilu. Pri neúplných údajoch nám Sila Profilu nezobrazí zelený krúžok, ale červený alebo žltý.

Google Firemný Profil (Sila Profilu)

Google Firemný Profil (Sila Profilu)

Google Firemný Profil Nastavenia a Upozornenia

Google Firemný Profil Nastavenia a Upozornenia

Ako druhý krok odporúčame skontrolovať sekciu Upozornenia (Alerts), ktorá je prepojená s emailovou adresou. Upozornenia nájdete pod Nastaveniami firemného profilu. Ak nám klient napíše hodnotenie alebo otázky, príde nám automatický email. Upozornenia vždy môžeme zrušiť, v prípade, že nám prekážajú. Bežne sa stáva, že sa upozornenia zasielajú bývalým zamestnancom alebo na email, ktorý firma už nepoužíva.

Založenie a správa Firemného Profilu

Pokiaľ chceme pridať nové a ďalšie firemné profily, jednoducho klikneme na tri bodky (vedľa Sila profilu), kde nájdeme sekciu Vaše firemné profily. Profily vieme v tejto sekcii dodatočne spravovať.

Google Firemný Profil Upozornenia

Google Firemný Profil Upozornenia

Google Firemný Profil Pridajte Firemné Profily

Google Firemný Profil Pridajte Firemné Profily

Ako prvé, pri vytváraní svojho firemného profilu, zadáme názov firmy a príslušné kategórie.

Google Firemný Profil Kategória Firmy

Google Firemný Profil Kategória Firmy

Netreba zabúdať aj na správne vyplnenie a pravidelnú kontrolu informácií o firme. Odporúčame kontrolovať firemný profil aspoň raz za pol roka a určite nezabudnúť na zmenu kľúčových udalostí vo firme (zmena adresy, zmena otváracích hodín, zmena telefonického kontaktu, zmena URL webovej adresy). Zákazníci nás často vyhľadávajú prostredníctvom Google Mapy (Google Maps) a neaktuálne informácie profilu nás vedia pripraviť o možných zákazníkov.

Antipríkladom z praxe je predajňa Otto Berg. Táto predajňa na Google profile uvádza, že sídli v Avione. Pri návšteve obchodného centra Avion, sme však zistili, že firma sa tu už nenachádza. Rovnako neaktuálne informácie má aj firma Blažek.

Google Firemný Profil Google Mapy Otto Berg

Google Firemný Profil Google Mapy Otto Berg

Novinkou ako zefektívniť Google profil je pridanie sociálnych sietí (LinkedIn, TikTok, Twitter, YouTube, Facebook, Instagram, Pinterest). Novinky umožňujú viac spôsobov, ako sa spojiť, získať informácie a vyriešiť problémy zákazníkov. Túto možnosť nájdeme v sekcii Upraviť profil. V okne Informácie o firme sa posúvaním nadol dostaneme na Profily v sociálnych sieťach a klikneme na ceruzku. Vyplníme profily v sociálnych sieťach a uložíme.

Google Firemný Profil Sociálne Siete

Google Firemný Profil Sociálne Siete

Google Firemný Profil Sociálne Siete Pridanie

Google Firemný Profil Sociálne Siete Pridanie

Prideľovanie a zrušenie Prístupov

Existujú dva typy používateľských rolí a to Hlavný vlastník, Správca. Hlavným vlastníkom by mala byť osoba výhradne z prostredia danej firmy, ktorá má na starosti manažment a riadenie spoločnosti. Správcom môže byť osoba zodpovedná za marketing a reklamu, prípadne marketingová agentúra či freelancer. Marketingová agentúra nemá byť Hlavným vlastníkom Google firemného profilu. Dôrazne odporúčame skontrolovať si kto je hlavným vlastníkom profilu. Pri rozkliknutí Nastavenia firemného profilu uvidíme sekciu Ľudia a prístup, kde vieme pridať nových správcov. Ako správcovia môžeme vykonávať zmeny v Google Profile.

Google-Firemný Profil Prístupy

Google Firemný Profil Prístupy

Identifikátor Profilu (To čo potrebuje Google Podpora)

V sekcii Rozšírené nastavenia nájdeme Identifikátor profilu (ID Profile), ktorý od nás bude potrebovať technická podpora Google, napríklad v prípade technického problému. Identifikátor pozostáva z 19-tich číselných znakov. Mnoho ľudí má problém nájsť tento identifikátor.

Google Firemný Profil Identifikátor

Google Firemný Profil Identifikátor

Príspevky typu Novinky (Post News)

Dôležitým spôsobom ako zaujať zákazníkov pomocou Google Firemného Profilu je pridávanie noviniek. Tie sa zobrazujú na pravej spodnej časti profilu. Novinky sa nedajú priamo plánovať preto ich odporúčame aktualizovať každý deň alebo aspoň každý mesiac. Je tu však možnosť zakúpiť si aplikáciu na plánovanie Noviniek – SkedPlanable.

Novinky upravujeme do štvorcového formátu (pomer 1:1). V rozbaľovacom menu vyberieme Ďalšie Informácie a vyplníme popis s maximálnou dĺžkou 1500 znakov.

Google Firemný Profil Novinky Popis

Google Firemný Profil Novinky Popis

  Vzorová ukážka príspevku v Google Firemnom Profile

Google Firemný Profil Novinky Vzorová Ukážka

Google Firemný Profil Novinky Vzorová Ukážka

Google Firemný Profil Pridanie Novinky

Google Firemný Profil Pridanie Novinky

Záver a Sumarizácia

Google Firemný Profil je bezplatná online služba, ktorá nám umožňuje prezentovať firmu na Google. Slúži na oslovenie lokálnych zákazníkov, zbieranie recenzií a prináša vyššiu návštevnosť na webovej stránke. Ako majiteľovi alebo správcovi firemného profilu by vám malo záležať na informáciách, ktoré sú uvedené na vašom Profile. Pokiaľ sú informácie neaktuálne môže sa ľahko stať, že prídete o potenciálnych zákazníkov. Ďalšie zaujímavé tipy a triky nájdete v našom online kurze Google Business Profile (Google Firemný Profil).

Autor

Katarína Bachratá

Office, Project Manager. Mám na starosti vzdelávacie programy, kurzy vrátane ich akreditácie. Pomáham pri vašom vzdelávaní a získavaní nových znalostí.